KLM optimaliseert capaciteit van vluchtsimulatoren met Quintiq

‘s-Hertogenbosch, The Netherlands
Jun 27, 2017

‘s-Hertogenbosch, Nederland, 27 juni 2017 — Quintiq, een merk van Dassault Systèmes en wereldwijd toonaangevend in supply chain planning en optimalisatie (SCP&O), kondigt de uitbreiding aan van het partnerschap met KLM Royal Dutch Airlines (KLM) om de capaciteit van de vluchtsimulatoren van de luchtvaartmaatschappij te optimaliseren.

De acht geavanceerde vluchtsimulatoren van KLM in Amsterdam zijn bestemd voor de grondtraining van piloten en andere bemanningsleden. De acht simulatoren maken circa 15.000 trainingssessies per jaar mogelijk, dus is het van cruciaal belang dat de luchtvaartmaatschappij de capaciteit volledig benut. Om dit te kunnen doen, moet KLM volledig zicht hebben op de capaciteit om inactiviteit te minimaliseren, extra capaciteit te kunnen verhuren aan andere luchtvaartmaatschappijen en het onderhoud van de simulatoren, dat meestal 's nachts plaatsvindt, beter te beheren.

De huidige planningsmethoden van de luchtvaartmaatschappij zijn een combinatie van handmatige planning en een verouderd systeem, gemodelleerd naar de vluchtactiviteiten in de beginjaren '90. Hoewel het eenvoudige algoritme van het systeem automatisch simulatorruimte toewijst, kan het systeem geen cao-regels, sjablonen voor transitietraining en een afwijkende sessieduur voor externe partijen verwerken. Bovendien plaatst het de planners van KLM voor tal van uitdagingen.

In de zoektocht naar een oplossing kwam KLM opnieuw bij Quintiq uit - een partnerrelatie die in 2014 al leidde tot een geslaagde uitrol van een oplossing voor de planning van de transitie van piloten. Uitbreiding van het partnerschap betekent dat Quintiq een oplossing voor de simulatorplanning implementeert die volledig is afgestemd op de vorige oplossing, waarmee wordt gewaarborgd dat de informatie over de vraag naar training altijd up-to-date is en conflicten onmiddellijk worden gesignaleerd en opgelost.

"We zijn onder de indruk van wat Quintiq kan doen," zegt Robert Kunen, VP Cockpit Crew Services bij KLM. "De combinatie van ons systeem voor planning van de bemanning en dit nieuwe optimalisatiesysteem voor planning van de simulatorcapaciteit, beide ontwikkeld door Quintiq, biedt ons de mogelijkheid om het gebruik van de simulatorcapaciteit te maximaliseren. We kunnen vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen en beperkingen en mogelijkheden op de langere termijn voorspellen. Het resultaat is dat we de training van de bemanning efficiënter kunnen laten verlopen, waardoor we een goed getrainde cockpitbemanning hebben die de veilige en betrouwbare service biedt waar KLM om bekend staat."

Met de oplossing van Quintiq voor simulatorplanning kunnen de planners van KLM efficiënter werken binnen elke tijdslimiet - ze kunnen niet alleen enkele jaren vooraf plannen, maar ook eenvoudig aanpassingen aanbrengen in geoptimaliseerde langetermijnplanningen als de vraag in de loop der tijd verandert.

"Quintiq is trots KLM te kunnen ondersteunen met een slimme planningsoplossing die aan de unieke eisen van KLM voldoet," aldus Markus Malinen, vice-president EMEA-R bij Quintiq. "We zien uit naar dit partnerschap dat KLM in staat stelt haar visie te realiseren en haar activiteiten op een nog hoger plan te brengen."

Over KLM
KLM Royal Dutch Airlines is in 1919 opgericht en is daarmee de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld die nog onder haar originele naam vliegt. In 2004 fuseerden Air France en KLM en vormden Air France-KLM. De fusie leidde tot de sterkste Europese luchtvaartgroep, gebaseerd op twee krachtige merken en knooppunten – Amsterdam Airport Schiphol en Paris Charles de Gaulle. Beide maatschappijen behouden hun eigen identiteit, terwijl de groep zich richt op drie kernactiviteiten: vervoer van passagiers, vracht en onderhoud van vliegtuigen.

In Nederland vormt KLM de kern van de KLM Group, waarvan KLM Cityhopper, transavia.com en Martinair eveneens deel uitmaken. KLM vliegt naar al haar bestemmingen met een moderne vloot en heeft wereldwijd meer dan 33.000 medewerkers in dienst. KLM is toonaangevend in de luchtvaartsector en biedt betrouwbare dienstverlening en klantgerichte producten, vanuit haar beleid van enthousiasme en duurzame innovatie.

KLM is lid van de internationale luchtvaartalliantie SkyTeam en biedt klanten een uitgebreid wereldwijd netwerk. Het KLM-netwerk verbindt Nederland met elke belangrijke economische regio in de wereld en fungeert dan ook als een krachtige aanjager van de economie.

Over Quintiq
Elk bedrijf kent de nodige puzzels als het gaat om planning. Sommige van deze puzzels zijn omvangrijk. Andere zijn complex. Weer andere lijken een onmogelijke opgave. Quintiq maakt al sinds 1997 werk van deze puzzels met behulp van één softwareplatform voor planning & optimization. Ruim 12.000 gebruikers in meer dan 80 landen vertrouwen momenteel op software van Quintiq om hun personeel, resources, logistiek en productie te plannen en te optimaliseren. Quintiq, met hoofdkantoren in Nederland en de VS en vestigingen wereldwijd, maakt deel uit van Dassault Systèmes (Euronext Parijs: #13065, DSY.PA).

For more information, visit quintiq.com or follow Quintiq on  Twitter,  Facebook, LinkedIn and YouTube.

Media Resources